Skip to main content

Borriana rep per primera vegada cinc milions d'euros dels fons europeus EDUSI

03 Octubre 2016

 Junt a Benicarló-Vinaròs i Castelló de la Plana, és l'única ciutat que accedeix a les subvencions europees de cara al proper any després dels projectes presentats durant el primer mes de l'any


Els membres de l'equip de govern de Borriana han celebrat aquest mateix matí l'anunci a través del Butlletí Oficial de l'Estat de la concessió de l'Estratègia de Desenvolupament Urbà Sostenible Integrat (EDUSI) pertanyent als Fons FEDER europeus. En poc més d'un mes i mig, els tècnics municipals i les diferents regidories implicades en la sol·licitud, van redactar tot un seguit de projectes per a la modernització del model de ciutat actual.
L'alcaldessa de Borriana, Maria Josep Safont ha comparegut al costat dels tinents d'alcalde, Vicent Granel i Cristofer Del Moral i el regidor Bruno Arnandis, per explicar que “estem molt satisfets de poder transmetre a Borriana la publicació del BOE que suposa una notícia clau per a la nostra ciutat i el seu desenvolupament com a ciutat sostenible, i que ajudarà a millorar aspectes fonamentals del dia a dia de la ciutadania”. A continuació, ha estat el regidor d'Urbanisme i coordinador dels treballs previs per a la petició de l'ajuda europea, Bruno Arnandis, el que ha detallat que “se'ns ha concedit la totalitat dels cinc milions sol·licitats a través dels projectes que vam presentar en el mes de gener, la qual cosa demostra que el gran treball extra que es va haver de fer pel poc marge de temps entre la convocatòria i el lliurament dels projectes, va anar realment bé i ha donat els seus fruits”. Arnandis ha volgut agrair a “tècnics municipals, diferents regidories implicades i a la consultora Axioma pel seu treball i confiança a l'hora de elaborar els informes i documentació necessària per a la sol·licitud en el mínim temps possible del que disposàvem”. Per la seva banda, el tinent d'alcalde, Vicent Granel ha volgut manifestar que “després de les crítiques rebudes durant el procés de presentació de les propostes, ha quedat demostrat que si totes les regidories i treballadors confiem i creiem en els projectes, els resultats acaben arribant. El conjunt de l'equip de govern crèiem en aquest projecte, i les crítiques infundades i el poc temps amb el qual explicàvem no han estat impediment perquè seguim treballant, com fins ara, per millorar les condicions de vida a la nostra ciutat”. Finalment, ha estat el regidor de Transparència i Participació, Cristofer Del Moral qui ha volgut “celebrar que el treball fet de forma conjunta per l'equip de l'Acord per Borriana ha donat resultats i suposa un aval i un reconeixement a l'esforç posat en la redacció dels projectes de l'Ajuntament. Aspectes com la millora de la mobilitat, l'eficiència energètica, la inclusió social o el desenvolupament cap a les smart cities són algun dels grans objectius que sempre hem promogut des de l'Ajuntament i en els quals començarem a treballar des de ja per poder fer-los possibles en el període de 2017 a 2022”.
Les actuacions del Pla EDUSI es divideixen en quatre línies de finançament:
La primera de prop d'1.000.000 € per a Tecnologies de la Informació en administració electrònica i smart cities, en concret, per a modernització de sistemes, xarxa interconnexió municipal i apps de vies públiques, turisme i serveis socials.
En la línia d'Economia Baixa en Carboni, es podran invertir 1.050.000 € en mobilitat urbana sostenible (carril bici-per als vianants al Grau, actuacions pàrquing i accessos estació i implantació vehicles elèctrics) i 1.550.000 € en eficiència energètica i energies renovables (en instal·lacions esportives, en edificis municipals i coberta mercat municipal). En total, 2.600.000 €.
Un total de 3.170.000 € es destinaran a la línia de Medi ambient i Patrimoni per al foment del patrimoni artístic i cultural, 1.320.000 € (Ermita Sant Blai, refugi anti-aeri Camí Onda, Rehabilitació Casa Cultura i Xarxa Museus, i Regeneració del Casc Històric) i a millora d'entorn urbà i medi ambient, 1.850.000 € (parc urbà L'Arenal, Regeneració ambiental Clot Mare de Deu i actuacions en parcs urbans i zones verdes). Finalment, en la línia d'Inclusió Social i Lluita contra la Pobresa, es van sol·licitar 2.830.000 € que s'invertiran en Regeneració Física, Econòmica i Social en Àrees Degradades amb actuacions en La Bosca, antic escorxador, antic ambulatori, carrer Raval i un Pla d'Igualtat, Eradicació de la pobresa i Foment de l'Ocupació.